Hvordan dampe grønnsaker?

Under følger to måter å dampe grønnsaker på.

1. Damp grønnsaker med dampinnsats.

Om du ikke har dampinnsats (rist til å legge f.eks. grønnsaker på i en kjele) kan du få kjøpt dette i alle kjøkkenbutikker. Du får dampinnsats fra Ikea til 29 kr.

Slik gjør du:

  • Ta en kjele, fyll vann opp til risten
  • Legg grønnsakene på risten
  • Ta på lokk og la det dampe så lenge som nødvendig.

 

2. Damp grønnsaker uten ekstrautstyr.

Mange synes ekstrautstyr som dampinnsats kan være unødvendig og her følger en måte å dampe grønnsaker på uten ekstrautstyr.

Slik gjør du

  • Putt grønnsakene i en vanlig kjele med 1-2 cm vann i bunnen
  • Sett kjelen på en vanlig plate på høy varme
  • Sett på lokk og la det koke til nesten alt vannet er vekk

Du kan enten helle ut overflødig vann, eller så kan du la det koke tørt. Om du velger å la det koke tørt er det viktig at du følger med på slutten!

 

Tips:

Mange liker å smørdampe grønnsaker. For å smørdampe grønnsaker tar du en klatt med smør i vannet. Om du damper grønnsaker uten ekstrautstyr kan du legge i smøret når dampingen nesten er ferdig.

Grønnsaker med ulik fasthet krever ulik dampetid. En mulighet er å legge oppi de mykere grønnsakene mot slutten, men som regel er det ikke noe problem å ta alt samtidig.

Noen grønnsaker smitter farge. Eksempelvis smitter brokkoli over på blomkål, derfor kan det være lurt å legge brokkoli nederst og eventuelt blomkål over.

Relaterte spørsmål

Flere spørsmål nedenfor

Populære kategorier

Se alle kategorier

Trender nå

Få svar på dine spørsmål

Eksempel: Hvorfor trenger ikke fly vinterdekk? Se svar