Hva er fresker?
Fresker er en type veggmaleri hvor pigmenter males direkte på vått kalkpuss. Denne teknikken, kjent som 'buon fresco', gjør at fargene binder seg permanent til veggen når pusslaget tørker. Freskomalerier ble flittig brukt i renessansen, hvor kunstnere som Michelangelo dekorerte det Sixtinske kapell med denne teknikken. Fresker finnes over hele verden, med eksempler fra antikkens Pompeii til buddhistiske huler i India.
Et av de mest imponerende eksemplene på fresker finnes i Ajanta-grottene i Maharashtra, India. Disse grottene, skåret ut mellom det 2. århundre f.Kr. og det 6. århundre e.Kr., er kjent for sine detaljrike fresker som viser buddhistiske fortellinger og scener fra hverdagslivet. Ajanta-freskene er berømte for sin fargerikdom, detaljerte framstilling av menneskelige følelser og imponerende komposisjoner, og har bevart mye av sin opprinnelige glans selv etter mer enn tusen år. Teknikken som ble benyttet ved Ajanta, likner på buon fresco, hvor malerne arbeidet med pigmentene på vått puss slik at fargene ble bevart i lang tid.
Ajanta-grottene er i dag et UNESCO-verdensarvsted og trekker besøkende fra hele verden som ønsker å oppleve disse enestående eksemplene på gammel freskokunst.